Jumaat, Disember 11, 2015

Dr Shabbir ali khan say about means IMAN

mungkin dah lama tak menulis tentang hati.ana sudah lupakan mengenai usrah halaqah yang lalu sehingga ana abaikan perkara yang ana dpat setiap kali ana hadir. 

satu hal yang ana nak kongsikan untk antorang,mungkin mengenai iman ? apa makna iman ?


dalam nasyeed raihan ada menyebut


Iman adalah mutiara
Di dalam hati manusia
Yang meyakini Allah
Maha Esa, Maha Kuasa



Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagaimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa



Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual-beli
Ia tiada di tepian pantai
Walau apapun caranya jua



Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau berentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki



Jika tidak kembali pada Allah
Jika tidak kembali pada Allah


jelaskan sahabat2,bila bicara tentang iman,

dia bersangkut dengan

 hubungan hamba dengan pencipta.



what is iman ?

WHAT IS IMAAN?


The root of the word IMAAN is A-M-N, which primarily means "to trust, be secure, be in safety, confine in". The word IMAAN has the following meanings:

-The believing or Belief or Conviction

-Becoming true to the trust with respect to which Allah Has confided in one, by a firm believing with the heart, not by profession of belief with the tongue only, without the assent of the heart

-The manifesting humility or submission, and the accepting of the Divine Law and the firm believing thereof with the heart

-Faith

-Trust

-Confidence

-Acknowledgement

-Submission

What is IMAAN about?

IMAAN is about having a firm believing with the heart in 5 Realities [2:177]:

1. Allah

2. The Hereafter

3. Malaika

4. The Divine Guidance

5. The Prophets

The one who believes in the above five realities is Momin and the one who denies or rejects them is not Momin [4:136].

The most important point is that IMAAN in the above should be with the concept of these that is given in Quran. IMAAN on the manmade concept of Allah, the hereafter, Malaika, the Divine Guidance and the Prophets, is not the correct IMAAN.

Another reality that is mentioned in context of IMAAN is AL-GHAIB {Unseen} [2:3]. There are different types of UNSEEN described in Quran. The following are some examples:

Allah is UNSEEN [21:49, 35:18, 36:11, 50:33, 67:12]

Life after death is UNSEEN [27:65-66]

Everlasting paradise in the hereafter is UNSEEN[19:61]
AL-SAA'AT [the day of judgment] is UNSEEN [16:77, 32:5-6, 34:3, 72:25-26]

The WAHI [revelation], before it is revealed, is UNSEEN [3:44, 11:49, 81:24]

Something/Someone that is not in front of our eyes [i.e. absent] is UNSEEN [12:52]

The events of the past , of which we do not have knowledge, may be UNSEEN [18:25-26]

IMAAN in the Unseen is the IMAAN in Allah, the Hereafter and the Unseen consequences of our actions which has not yet manifested

There is no mention of IMAAN on TAQDEER or pre-destination in the Quran.
The importance of Reason in IMAAN

And do not follow (blindly) any information of which you have no (direct) knowledge. (Using your faculties of perception and conception, you must verify it for yourself. (In the Court of your Lord,) you will be held accountable for your hearing, sight, and the faculty of reasoning." [17:36]

The Believers (Mu'minin) according to the Qur'an, are:

[25:73] "Those who, when the revelations of their Rabb (Nourisher and Sustainer) are presented to them, do not fall thereat deaf and blind."

[8:22] "The worst of beasts in the sight of Allah are the deaf and dumb who do not use their intellect to understand."

[7:179] "There are many among Jinns and human beings, who lead such a life as makes it obvious that they are meant for Hell. They have hearts wherewith they understand not, they have eyes wherewith they see not, and they have ears wherewith they hear not; they are like cattle-nay, are worse; they are the heedless."

Just SAYING that "I am a believer" does not make one a believer

"And there are some people who say: We believe in Allah and the last day; and they are not at all believers." [2:8]

IMAAN is not just "uttering something with the tongue"; it is a strong conviction from the bottom of the heart [5:41, 49:14]

IMAAN is not "saying" something but "doing" something [2:8, 61:2-3]

There are real tests to see whether we are true believers or not [29:2-3]

True believers are those:

-Who bow down or submit themselves with obedience to Allah and follow His Commands [5:55, 32:15, 2:121]

-Who work deeds of righteousness [17:9, 18:2]

-Who strive with their wealth and lives in the cause of Allah [8:74, 49:15]

-Who give themselves and their wealth in the cause of Allah [9:111]

-Who establish As-Salat [8:2-4, 5:55]

-Who set up the system of ZAKAAT [5:55] and spend their wealth (for the welfare of humanity) [8:2-4]


The Increase And Decrease Of Faith

by: Imaam Muhammad Ibn Saalih al-Uthaymeen (Rahimahullah)

According to Ahlus–Sunnah wa’l-Jamaa’ah, eemaan (faith) is “belief in the heart, words on the tongue and actions of the body.” This includes three things:

Belief in the heart
Words on the tongue
Actions of the body

As this is the case, then it will increase and decrease. That is because the degree of belief in the heart differs from one person to another. Believing in what someone tells you is not the same as believing something that you see with your own eyes. Believing in what one person tells you is not the same as believing what two people tell you, and so on. Hence Ibraaheem (alayhis-salaam) said,
“ ‘My Lord! Show me how You give life to the dead.’ He (Allaah) said, ‘Do you not believe?’ He [Ibraaheem (Abraham)] said, ‘Yes (I believe), but to be stronger in Faith.’ ” [Soorah al-Baqarah (2):260]

Eemaan may increase with regard to belief, contentment and tranquility in the heart. A person may experience that in himself when he attends gatherings of dhikr where he hears a lesson. Remembering Paradise and Hell increases eemaan to the point where it is as if you can see them with your own eyes. But when a person is negligent and leaves those gatherings, this certain faith is reduced in his heart.

Eemaan in the sense of words may increase similarly. Whoever remembers Allaah a few times is not like one who remembers Him one hundred times. The latter is far better in eemaan.
And the one who does an act of worship in a perfect manner will have more faith than one who does it in an imperfect manner.

The same applies to righteous deeds. If a person does good deeds physically more than another, the one who does more will have more eemaan than the one who does less. This is stated in the Qur’aan and Sunnah – I mean the fact that eemaan may increase and decrease. Allaah says,
“And We have fixed their number only as a trial for the disbelievers, in order that the people of the Scripture (Jews and Christians) may arrive at a certainty and that the believers may increase in Faith.” [Soorah al-Muddaththir (74):31]
“And whenever there comes down a Soorah, some of them (hypocrites) say, “Which of you has had his Faith increased by it?” As for those who believe, it has increased their Faith, and they rejoice. But as for those in whose hearts is a disease (of doubt, disbelief and hypocrisy), it will add suspicion and doubt to their suspicion, disbelief and doubt; and they die while they are disbelievers.” [Soorah at-Tawbah (9):124-125]
According to a saheeh hadeeth, the Prophet (sal-Allaahu ‘alayhe wa sallam) said,
“I have never seen any women lacking in reason and faith who have a more negative impact on the mind of a serious man than you.”
Thus eemaan increases and decreases.



WHAT INCREASES FAITH?


There are several means of increasing faith,
The first means is learning about Allaah through His names and attributes. The more a person learns about Allaah through His names and attributes, the more he will increase in faith, without a doubt. Hence you find that the scholars who know more about the names and attributes of Allaah than others do, are stronger in faith than others in this regard.

The second means is looking at the signs of Allaah in the universe and the signs of Sharee'ah (i.e., verses of the Qur’aan and miracles of the Prophet (sal-Allaahu ‘alayhe wa sallam), etc.). The more a person looks at the signs of Allaah in the universe, the more he increases in faith. Allaah says,
“And on the earth are signs for those who have Faith with certainty. And also in your ownselves. Will you not then see?” [Soorah adh-Dhaariyaat (51):20-21]
The verses which indicate that are many, I mean the verses which indicate that by pondering and thinking about this universe, man can increase in faith.
The third means is doing many acts of worship, for the more acts of worship a person does, the more he will increase in faith thereby, whether those acts of worship involve words or actions. So dhikr increases faith in quantity and quality, and prayer, fasting and Hajj also increase faith in quantity and quality.


WHAT DECREASES FAITH?


The things that make faith decrease are as follows,
Ignorance of the names and attributes of Allaah makes a decrease in faith inevitable, because if a man is lacking in knowledge of the names and attributes of Allaah, he will be lacking in faith.

Neglecting to think about the signs of Allaah in the universe and the signs of Sharee'ah (i.e., verses of the Qur’aan and miracles of the Prophet (sal-Allaahu ‘alayhe wa sallam), etc.). This causes a decrease in faith or at the very least, it causes it to stagnate and not grow.

Committing sins, because sin has a profound effect on the heart and on faith. Hence the Prophet (sal-Allaahu ‘alayhe wa sallam) said,
“The adulterer at the time when he is committing adultery is not a believer.”
Neglecting to do acts of worship, because neglecting to do acts of worship causes a decrease in faith. But if the act of worship is obligatory and a person neglects it with no excuse, then he is to be blamed and deserves punishment. If the act of worship is not obligatory, or it is obligatory but a person does not do it for a valid reason, then he is lacking but is not to be blamed. Hence the Prophet (sal-Allaahu ‘alayhe wa sallam) described women as lacking in reason and in religion, and he explained their lacking in religion as being because of the fact that when they menstruate, they do not pray or fast.

But they are not to be blamed for not praying or fasting during their menstruation; rather they are commanded not to do these things at that time. But because they miss out on doing some of the things that men do, they are regarded as lacking in this regard.
__________________

#2 join segmen- Pencarian Blog Terkemas 2015!

Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!


------------------------------------------------------------


assalamualaikum wrt, salam maghrib to everyone
posting two page ins shaaALLAH,
and hope you enjoy my writing,

tag friend
amni aulia
aisyah humaira
qalam hazin
rabiatul jihad18

Khamis, Disember 10, 2015

#cheritera 2- apa yang ana nak kongsi?

brother and sister.

i love writing and vlogging but has manymore problem that  will see,

studying.
homeless.
ideis
and all everything,

i hope one day my books,tersimpan diatas rak-rak rumah,kedai toko buku and everywere.

do it mrs blossem.hensin 


---------

let begin,

Firstly,
i`m presure mabye somepeople,alhamdulilah majlis itu berjalan dengan lancar dan walaupun bersederhana,walaupun hanya ada tawa gembira dan masa majlis itu umi dan abah sangat-sangat buatkan yang terbaik.

seconday.
hari yang sangat sedih dan terasa ingin mengalir ai mata dihdapn mereka(umi dan abah),saat pak da (ayah menakan sepuu sebelah abah )baca doa diakhir itu sangat tersentuh,sesiapa pun yang berada disitu meski tok nek dan tok wan ada dekat situ mereka pun terasa sedih keberangkatan mereka..,

Doa itu masih terhangat 
'ya ALLAH jagalah anak-anak merek semasa ketiadaan mereka,jagalah harta benda mereka.selamatlah perjalanan pergi dan balik'

sedih teramat,
tapi ini satu pergorbanan buat kami adik beradik dan juga umi abah. 
walaupun hnya dua minggu sahaja tapi masih terasa lama sangat ,sunyi rumah nie tanpa abah umi. 

sebab kami tak pernah pun berpisah. 

ya tuhan,
aku meminta agar engkau 
jagalah mereka 
terimalah doa mereka.
jadikanlah mereka tetamu dicintai mu.


10;46
10122015

Selasa, Disember 08, 2015

Pegang Erat

Things are easier said than done.

Jemari lincah bermain punat keyboard. Err tak lincah pun. Kering kontang idea., Tapi,

'moga ada manfaat untuk ummah'

Amin : )

May Allah bless.


***

"Hati manusia ibarat tisu, kalau kita sentuh sikit pun dah cair. Cuma satu benda yang menghalang. EGO."

Couldn't agree more.


***

"I met you as a stranger, Took you as a friend. I hope we meet in Heaven. Where this friendship never ends. :')"


It's the end of 2015. The end of school. But not the end of 'ukhwah'.

***

"A Best Friend , who mentions Allah to you in your presence, and mentions you to Allah in your absence . "





Mata terasa berpasir. Cepatnya... cepatnya masa berlalu... nak dekat tiga tahun dah ni...

the first time we met...

"mai, itu adik awak ke? why so chubby la hahahaha."


***

"qedd, awak ke ajk PPI?"


***

it've been 3 years.

tak sangka secepat ini. kadang aku rasa takut. aku phobia, kalau-kalau kita dah lain kelas, is it we can still be like this? this close? rasa macam tak....but i never wish it will happen. never.

sahabat tu, orang yang tak jenuh nasihat kita. agak kita macam dah tersasar sikit. dia tegur. dia tarik. dia ajak. dia tak jadi baik sorang-sorang, tapi dia nak kita pun jadi macam dia. bahkan lebih baik.

sebab apa?

sebab dia nak kita sama-sama berkawan sampai syurga. though the relationship won't end.

***

"buku apa tu?"


"syamail muhammadiyah.."


"whoaa, bukan buku tu cecah RM80 ke? tengok sikit."

"eh taklah, ini yang lain. tak sampai 80 kut. ayah beli. tatau la. nak baca? bacalah dulu. "

"serious?!"

***

"mai, bidan nabi kita namanya apa eh....baru kejap tadi baca then lupa dah aduss." Tepuk dahi.

"Oh. Syifa' Abdurrahman Auf."

"ok tenkia!"


***

biarlah. tak semua benda kita boleh tahan sorang-sorang. sometimes, kita nak ada orang duduk sama. dengar cerita kita. tengok tangisan kita.

once before, she asked me this.

"kenapa awak kawan dengan kita eh? bukan cantik, kaya pun tak. fatty enough, ilmu pun kureng."

tapi seperkara je yang aku cari.

agama.

kita takkan pernah rasa kurang bila kita dekat dengan Tuhan, Allah. Dalam hidup, we only rely on Allah, and somebody who reminds us about Allah.

Itu yang penting.

Tapi jangan pernah lupa.

Dalam 'mencari' sahabat. Kita pun perlu 'menjadi' sahabat.

Yes, it's hard kot tetiba nak ajak solat awal, baca mathurat pagi petang, suruh cover tangan dengan handsock. pulak tu suruh pakai kopiah and baca kitab albi nadak ke hadis syarah 40 imam nawawi ke suruh khatam pulak tu ! Heh.


Bukan mudah...


Tapi tak cuba, mana tahu kan? Kena yakin dengan diri sendiri. Even sedikit mana pun rasa yakin tu kena cuba jugak!




Cari sahabat baik, tapi dah cukup baik kah kita ni?

Lokek. Kawan minta pinjam 1.00 je pun nak beli air sekotak. tu pun kedekut tahi hidung dia.

Kawan minta tolong ajar maths yang tahap putus fius plus putus arteri pun kita lebih prefer baca novel atau join kawan 'makan daging'.

Kawan terambil pembaris masa PSV tadi kononnya sampai esoknya tak pulang pun dah buruk sangka, dah lepas marah tak tentu hala. padahal kawan tu ada sebab. dia bukan sengaja ke apa.


that's it.

belum cakap pasal ithar. (berkorban..)


sanggup ke teman kawan pergi library nak pulang buku padahal time tu rehat orang lain dah berpusu-pusu terjah kantin and koperasi ? Sanggup tak makan demi kawan?

Atau..

Contohlah kita cuma bawa Sehengget pergi sekolah, mak tak bagi lebih kan pagi tadi nak rushing sangat. Dahlah kempunan nak beli Nugget seringgit dapat dua. Tetiba kawan kata dia tak bawak duit. Paginya dia tak sarapan then dia minta pinjam? Mana diutamakan? kawan ke perut?

kalau suruh aku jawab memang aku jawab Perutlah en aherher.


See. Even ibadah ceni macam pun kita tak boleh lepas. Allah.. *nangis*


Sedangkan serendah-rendah tahap ukhwah iaitu sangka baik pun aci taram je. Kadang ye kadang tak. So, sebenarnya apa definisi so called 'ukhwah fillah' kita tu.


Belum lagi bincang pasal keburukan kawan. Jaja apebenda buruk kawan tu kat orang lain. Ngumpat lah apelah. Padahal kawan tu ada je tanam hasrat nak ubah diri, cuma tader siapa bimbing. Bila dia nak buat kebaikan, kita sangka buruk. Habis semua orang pandang buruk kat dia. Tak ke rasa sikit berdosa bila kawan tu berpaling tadah? Kembali pada maksiat dan tinggalkan kebaikan?


Astaghfirullah.


***


Bukan semua. Tapi hampir semua. Kesian kan? Kalau orang bukan Islam tanya kenapa Muslim jatuhkan sesama sendiri nak jawab apa haaa? Kalau jawab hidayah tak sampai seru lagi agak-agak boleh tak? Aci kena gelak jelah jawabnya.


*smirk face*


***


***

tak terlalu lambat nak jadi baik. orang yang baik itu diingati, didoakan, disebut ketika di dunia dan jika sudah tiada.

indeed it;s a yes sebab memang kita hidup bukan untuk ada so called followers yang setia ikut apa kita buat tapi kita kena ada orang yang doa. kena disenangi masyarakat setempat. kan ke hablumminallah , hablumminannas?

'nak jadi baik, baiklah dengan semua orang. ihsanlah even pada binatang. jangan hukum yang belum baik, tapi bantu mereka, doakan mereka. syurga kan luas? :)"

no one is perfect. tiada orang yang tiada kekurangan. tapi kena pandang kekurangan tu sebagai stepping stones untuk kita perbaiki diri. bukankah nabi ajar,



"islah nafsak wad'u ghairak?"

"Perbaiki diri kamu, DAN seru orang lain."



Means, at the same time, kena ajak orang lain jadi baik jugak. Contoh senang, family sendiri, so called sahabat then konferens a.k.a usrah sendiri.





Allahu Akbar.

Sekali lagi saya seru, pegang erat tangan sahabat kamu. Andai dia jatuh, ajarkan kembali erti kuat, Tegaskan padanya, Allah ada. Di setiap langkah.


Jalan ni bukan mudah kalau self-spirit kita still at the low esteem. Kena kuat. Untuk diri sendiri dan orang lain.

Hidup kita, kita sendiri yang corakkan. Sama ada jalan hitam suram atau cahaya terang benderang. It's a choice that you have to choose it for your own. Untuk diri sendiri.

Till then, semoga ukhwah kita bukan sekadar nama, bukan sengaja diletakkan fillah pada akhirnya.
Tapi, sampai syurga.

Hold on. Pain ends.

HOPE.

Berharaplah pada Allah. Even yang terlintas di hati pun Allah dengar.

Adios. sahabat.

Fatamorgana dunia.

 dunia adalah ilusi dan hanya fatamorgana.


Bismillahirohmannirohim
Allah Swt menciptakan Dunia ini untuk kita Manusia.
Namun kita di Ciptakan oleh Allah bukanlah untuk Dunia ini

Allah Swt menciptakan kita adalah untuk kehidupan Akhirat yang Selama – lamanya
Ketetapan Allah bahwasabya Dunia ini hanyalah Sementara saja
Apa saja yang ada di dunia, siapa saja yang berada di Dunia hanya Sementara saja
Kaya di Dunia Kaya yang Sementara
Miskin di dunia miskin pun yang Sementara
Jadi Raja di Dunia raja yang Sementara
Jadi Rakyat pun Sementara saja
Sehat sementara
Sakit sementara
Tampan sementara
Cantik sementara
Hidup sementara
Bahkan Matahari yang kita lihat terbit di ufuk Timur setiap hari dan tengelam di ufuk Barat itupun Sementara saja
Suatu Hari nanti Pasti.. Pasti.. dan Pasti Allah akan hancurkan itu Matahari!
Sungguh Bodoh apabila kita mencintai sesuatu yang Sementara
Mencintai Dunia yang akan Allah hancurkan
Alihkanlah Cinta kepada kampung Akhirat 
Tempat kehidupan yang Abadi selama – lamanya
Kaya Selamanya dan tidak akan Miskin – Miskin lagi
Jadi Raja selama – lamanya yang tidak akan di ganggu oleh demonstran
Cantik selama – lamanya yang tidak akan Tua – Tua lagi, bahkan Hidup disana Selama – lamanya
Di kumpulkan seluruh Kenikmatan – Kenikmatan yang ada di seluruh Dunia kemudian di bandingkan dengan Kenikmatan yang Allah berikan kepada satu orang Ahli Surga itu seperti kita mencelupkan ujung jari telunjuk kita ke Samudera yang Luas dan lihatlah Satu Tetes Air yang menempel di Ujung jari kita itulah Kenikmatan Dunia.
Begitu juga seluruh penderitaan – penderitaan di Dunia di kumpulkan kemudian di bandingkan dengan satu ahli Neraka maka seluruh Penderitaan Dunia bagaikan satu biji Zarah saja.. tidak ada apa – apanya..
Masalah di Dunia bukanlah masalah yang Sesungguhnya, masalah kita nanti yang Sesungguhnya adalah di Akhirat.
https://dzikir20.wordpress.com/2014/08/28/puisi-dunia-sementara-akhirat-selamanya/

#cherita 1 tarbiah sentap,tangis tok nek,burdah

As LONG i turn and yet i never writing what i do.


Assalamualikum..wrt.
macamana hari ini ada yang best tak ? 
sesuatu seperti perkara baru.

1. MY STORY about my grandmother,Tok nek she mother for my tok mama.not my mom but tok mama.

Dia menangis dan menangis lagi,kami panik.tak pernah pun dia buat macam tu.

tok nek seorang sangat susah teriak bahkan jikalau gelak tawa tu bila suatu geli hati apabila dia melihat telatah kami.

pada masa tu,
tok nek mintak pergi rumah anak angkat,rumah tu dekat je daripada rumah kami.tapi disebabkan ksesibukan atau permintaan tok nek dengar burdah atau rindukan anak tok nek di kuala lumpur. 

umur tok nek dah lebih dari 90,Ana walaupun dah 24 tahun duduk sekali satu rumah tetap jugak susah kenal diri tok nek. 

satu ketika,
bila tok nek mintak sesuatu,tok mama terus ambil barang yang tok  nek nak. 

pst ; untuk aku sebagai cicit tok nek,aku merasa terhiba dan nak nanges,bila pandang wajah abah pulak,abah ambik cermin mata terus lap mata abah. 

ummi pulak,
masa habaq dekat ummi.Ummi nak nanges jugak sebab sebak lah tok nek rindu dengan anak-anak tok nek. 

satu hari.waktu tu dah malam.pukul 12;00 masa tu.
tok nek jalan pelan2 dan pegi bilik tok mama dan tok wan. 
tok nek mintak suruh baca yassin. 

tok wan terus seloroh "esok kita baca " dengan nada lawak. 

entah peribadi tok nek ana susah sangat ana nak tahu,kadang-kadang geram,kadang-kadang rasa sebak lak bila tok nek duk sorang-sorang. 

2;burdah dan qasidah .

Pagi tadi,abah pasang burdah sebab permintaan tok nek,pastu bila dengar je terus rasa tenang dan langsung teringat nak berkongsi pasal ketenangan tu. 

ana tak nafikan bila kita baca alquran atau zikir atau solat itu cara perdekatan untuk kita dengan ALLAH. 

actually
bila dengar habib zainal abidin cakap 'fungsi burdah ini cara selain daripada berselawat kita bercinta dengan nabi saw. walaupun dalam bentuk burdah.

3.semalam jugak cerita tarbiah sentapkan. 

jadi satu artikel dalam tiga artikel.

Tarbiah sentap nie,kadang-kadang beri aku ini inpirasi untuk menulis gaya mereka.kekadang guna gaya sentap untuk adik-adik ,kadang-kadang terasa aku juga disentap. 

jugak lagu mereka.
semua nya best dan bermanfaat
yang penting hati aku lebih sentuh.

dan lebih penting aku hanya putarkan tarbiah sentap nie untuk adik-adik,mereka tak kenal pun tarbiah sentap. mereka fikir apalah tarbiah sentap nie,(*masa mereka sibuk main,kebetulan acc facebook mreka tak log out so ana cari page tarbiah sentap dan pengasas sekali kemudian cara ikuti) .

hanya hari sabtu 
kebetulan ada siaran halaqah adnin roslan penulis buku.adik beradik ku kumpul ramai-ramai mereka dengar khuyuk yang bestnya dakwah ku berjaya. alhamdulilah thank team tarbiah sentap.
moga ALLAH membalas jasa anda. 

pst:ana akui menjadi daie untuk ummah itu satu kefarduaan utuk diriku sejak aku mulai pengajian sejak aku kenal tarbiah itu macamana .
tapi sebelum aku tarbiah yang lain aku mulai dari rumah. aku akui aku jua seorang kakak dan adik beradik yang agak ramai yang empat lelaki sangat susah dikawal tapi alhamdulilah sebab ada abah dan ummi masih didik dan kawal sekitaran kami. 



Isnin, Disember 07, 2015

# perkongsian Blog Bernama AKU HAMBA-

maaf semua nya.
tajuk entri sangat pelik. dah diupdate semula
bila lihat kembali
maaf ya


assalamualaikum..wrt
baik tanpa buang masa,ana keluar terus apa yang ana rasa nak sampaikan.

SEBENARNYA handphone ana,laptop ana table ana pergh semua nya dah rosak,
gelap,wahal baru je guna tak sampai dua tahun.
 pastu jem pulak. Geram teramat.

tetapi ana masih boleh update blog cuma di intagrm,facebook and tweet tak boleh.

ana dah ada beberapa blog lain yang tak diurus kemudian ana kira ana start balik belog pertama ana.

--------------------------

ana seorang peminat menulis tak kira novel atau cerpen

atau pun 

zine 
bahkan ana cuba jikalau boleh 

ana nak siapkan bebrapa karya..

huhuk...

bermula menulis
tajuk buku senpai.
#ma da ma da da neh 
simply but not yet,

wasalam

cerita malam hari 
tulis 
mrs blossem 
waktu 10 malam ke atas 
7 11 2015


Tarbiah sentap



Setahun lalu..

ana tak kenal siapa tarbiah sentap sebab masa tu jarang nak buka google.

tetapi bila ana dah selalu jugak keluar masuk dari google sebab ana suka editing dan menulis.

ana terjumpak shbt onlien share tentang mereka.

pergh...macam karang bm dah.


ana just kopipasta balik feeback dari orang lain.boleh? kemudiann daripada ana sendiri ins shaa ALLAH.




"Buku paling sentap di dunia! Gugur jantung sebab banyak kali kena headshot!"

"Tarbiah Sentap telah membuka hati aku selama ini. Kata-kata yang membuatkan aku sedar dari kesilapanku..."

"Alhamdulillah! Most of my hijrah steps were initiated by Tarbiah Sentap coz saya dah lama nak berhijrah cuma tak cukup kuat..."

"Bila saya baca buku ni, saya rasa macam pegang something yang sangat berharga! Memang dulu saya usaha jaga ikhtilat tetapi saya ragu-ragu dengan apa yang saya buat. Dengan adanya buku ini, ia kembali membuatkan langkah saya semakin kuat! Moga ramai di luar sana yang dapat hidayah melalui buku ini!"

"Alhamdulillah, ibu suka sangat baca buku Tarbiah Sentap. Ibu cakap, dia suka cara ustaz menulis! Ibu sampai bawak buku tu ke hospital. Buku Tarbiah Sentap menjadi hiburan ibu dan ayah saya sekarang!"

"Saya dah habis baca buku tu. Dari start saya baca sampai habis, saya terfikir: 'Penulis ni masuk dalam fikiran pembaca ke apa? Semua benda yang terdetik di hati, semuanya di hurai sejelas-jelasnya!!"

"Baca bab 1 pun saya dah sedih mengenang dosa-dosa lampau!"

"Ketagih baca buku Tarbiah Sentap. Lagi baca, akan lagi seronok. Seronok sebab kena batang hidung sendiri! Aku dah jatuh hati dengan buku Tarbiah Sentap ni...."

"Sebelum tidur baca buku Tarbiah Sentap. Gila sentap...."






Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 7 Disember 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

mesej dr follower

ana dapat mesej dari blog kedua ana,
mesej itu dari seseorang yg follower chertiablossem,
satu blog yang mana hanya menulis untuk karya,

hehk.

Dia minta ana sambung balik cherita tu,
tetapi ana rasa sedih sebab tak boleh menulis di laptop ANA sendiri.

ana tulis ana simpan pastu barulah ana update,
kira ana kena menulis di blog eh..