Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember 6, 2015

Dr Shabbir ali khan say about means IMAN

mungkin dah lama tak menulis tentang hati.ana sudah lupakan mengenai usrah halaqah yang lalu sehingga ana abaikan perkara yang ana dpat setiap kali ana hadir. 

satu hal yang ana nak kongsikan untk antorang,mungkin mengenai iman ? apa makna iman ?

dalam nasyeed raihan ada menyebut

Iman adalah mutiara Di dalam hati manusia Yang meyakini Allah Maha Esa, Maha Kuasa


Tanpamu iman bagaimanalah Merasa diri hamba padaNya Tanpamu iman bagaimanalah Menjadi hamba Allah yang bertaqwa


Iman tak dapat diwarisi Dari seorang ayah yang bertaqwa Ia tak dapat dijual-beli Ia tiada di tepian pantai Walau apapun caranya jua


Engkau mendaki gunung yang tinggi Engkau berentas lautan api Namun tak dapat jua dimiliki


Jika tidak kembali pada Allah Jika tidak kembali pada Allah

jelaskan sahabat2,bila bicara tentang iman,

dia bersangkut dengan

 hubungan hamba dengan pencipta.



what is iman ?

WHAT IS IMAAN?


The root of the word IMAAN is A-M-N, which primarily means "to trust, be secure, be in safety, confine in". The wo…

#2 join segmen- Pencarian Blog Terkemas 2015!

Imej
Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.
Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.

Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

------------------------------------------------------------

assalamualaikum wrt, salam maghrib to everyone posting two page ins shaaALLAH,
and hope you enjoy my writing,
tag friend
amni aulia
aisyah humaira
qalam hazin
rabiatul jihad18

#cheritera 2- apa yang ana nak kongsi?

brother and sister.

i love writing and vlogging but has manymore problem that  will see,

studying.
homeless.
ideis
and all everything,

i hope one day my books,tersimpan diatas rak-rak rumah,kedai toko buku and everywere.

do it mrs blossem.hensin 


---------

let begin,

Firstly,
i`m presure mabye somepeople,alhamdulilah majlis itu berjalan dengan lancar dan walaupun bersederhana,walaupun hanya ada tawa gembira dan masa majlis itu umi dan abah sangat-sangat buatkan yang terbaik.

seconday.
hari yang sangat sedih dan terasa ingin mengalir ai mata dihdapn mereka(umi dan abah),saat pak da (ayah menakan sepuu sebelah abah )baca doa diakhir itu sangat tersentuh,sesiapa pun yang berada disitu meski tok nek dan tok wan ada dekat situ mereka pun terasa sedih keberangkatan mereka..,

Doa itu masih terhangat 
'ya ALLAH jagalah anak-anak merek semasa ketiadaan mereka,jagalah harta benda mereka.selamatlah perjalanan pergi dan balik'

sedih teramat,
tapi ini satu pergorbanan buat kami adik beradik dan juga umi ab…

Pegang Erat

Imej
Things are easier said than done.
Jemari lincah bermain punat keyboard. Err tak lincah pun. Kering kontang idea., Tapi,
'moga ada manfaat untuk ummah'
Amin : )
May Allah bless.

***
"Hati manusia ibarat tisu, kalau kita sentuh sikit pun dah cair. Cuma satu benda yang menghalang. EGO."
Couldn't agree more.


***

"I met you as a stranger, Took you as a friend. I hope we meet in Heaven. Where this friendship never ends. :')"


It's the end of 2015. The end of school. But not the end of 'ukhwah'.

***

"A Best Friend , who mentions Allah to you in your presence, and mentions you to Allah in your absence . "





Mata terasa berpasir. Cepatnya... cepatnya masa berlalu... nak dekat tiga tahun dah ni...

the first time we met...

"mai, itu adik awak ke? why so chubby la hahahaha."


***

"qedd, awak ke ajk PPI?"


***

it've been 3 years.

tak sangka secepat ini. kadang aku rasa takut. aku phobia, kalau-kalau kita dah lain kelas, is it we can …

Fatamorgana dunia.

dunia adalah ilusi dan hanya fatamorgana.

Bismillahirohmannirohim Allah Swt menciptakan Dunia ini untuk kita Manusia.
Namun kita di Ciptakan oleh Allah bukanlah untuk Dunia ini

Allah Swt menciptakan kita adalah untuk kehidupan Akhirat yang Selama – lamanya
Ketetapan Allah bahwasabya Dunia ini hanyalah Sementara saja
Apa saja yang ada di dunia, siapa saja yang berada di Dunia hanya Sementara saja
Kaya di Dunia Kaya yang Sementara
Miskin di dunia miskin pun yang Sementara
Jadi Raja di Dunia raja yang Sementara
Jadi Rakyat pun Sementara saja Sehat sementara
Sakit sementara
Tampan sementara
Cantik sementara
Hidup sementara
Bahkan Matahari yang kita lihat terbit di ufuk Timur setiap hari dan tengelam di ufuk Barat itupun Sementara saja
Suatu Hari nanti Pasti.. Pasti.. dan Pasti Allah akan hancurkan itu Matahari! Sungguh Bodoh apabila kita mencintai sesuatu yang Sementara
Mencintai Dunia yang akan Allah hancurkan
Alihkanlah Cinta kepada kampung Akhirat 
Tempat kehidupan yang Abadi selama – lamanya Kaya Selamanya…

#cherita 1 tarbiah sentap,tangis tok nek,burdah

As LONG i turn and yet i never writing what i do.

Assalamualikum..wrt. macamana hari ini ada yang best tak ?  sesuatu seperti perkara baru.
1. MY STORY about my grandmother,Tok nek she mother for my tok mama.not my mom but tok mama.

Dia menangis dan menangis lagi,kami panik.tak pernah pun dia buat macam tu.

tok nek seorang sangat susah teriak bahkan jikalau gelak tawa tu bila suatu geli hati apabila dia melihat telatah kami.

pada masa tu,
tok nek mintak pergi rumah anak angkat,rumah tu dekat je daripada rumah kami.tapi disebabkan ksesibukan atau permintaan tok nek dengar burdah atau rindukan anak tok nek di kuala lumpur. 

umur tok nek dah lebih dari 90,Ana walaupun dah 24 tahun duduk sekali satu rumah tetap jugak susah kenal diri tok nek. 

satu ketika,
bila tok nek mintak sesuatu,tok mama terus ambil barang yang tok  nek nak. 

pst ; untuk aku sebagai cicit tok nek,aku merasa terhiba dan nak nanges,bila pandang wajah abah pulak,abah ambik cermin mata terus lap mata abah. 

ummi pulak,
masa habaq deka…

# perkongsian Blog Bernama AKU HAMBA-

maaf semua nya.
tajuk entri sangat pelik. dah diupdate semula
bila lihat kembali
maaf ya


assalamualaikum..wrt baik tanpa buang masa,ana keluar terus apa yang ana rasa nak sampaikan.
SEBENARNYA handphone ana,laptop ana table ana pergh semua nya dah rosak, gelap,wahal baru je guna tak sampai dua tahun.  pastu jem pulak. Geram teramat.
tetapi ana masih boleh update blog cuma di intagrm,facebook and tweet tak boleh.
ana dah ada beberapa blog lain yang tak diurus kemudian ana kira ana start balik belog pertama ana.
--------------------------
ana seorang peminat menulis tak kira novel atau cerpen
atau pun 
zine  bahkan ana cuba jikalau boleh 
ana nak siapkan bebrapa karya..
huhuk...
bermula menulis tajuk buku senpai. #ma da ma da da neh  simply but not yet,
wasalam
cerita malam hari  tulis  mrs blossem  waktu 10 malam ke atas  7 11 2015

Tarbiah sentap

Imej
Setahun lalu..

ana tak kenal siapa tarbiah sentap sebab masa tu jarang nak buka google.

tetapi bila ana dah selalu jugak keluar masuk dari google sebab ana suka editing dan menulis.

ana terjumpak shbt onlien share tentang mereka.

pergh...macam karang bm dah.


ana just kopipasta balik feeback dari orang lain.boleh? kemudiann daripada ana sendiri ins shaa ALLAH.




"Buku paling sentap di dunia! Gugur jantung sebab banyak kali kena headshot!"
"Tarbiah Sentap telah membuka hati aku selama ini. Kata-kata yang membuatkan aku sedar dari kesilapanku..."
"Alhamdulillah! Most of my hijrah steps were initiated by Tarbiah Sentap coz saya dah lama nak berhijrah cuma tak cukup kuat..."
"Bila saya baca buku ni, saya rasa macam pegang something yang sangat berharga! Memang dulu saya usaha jaga ikhtilat tetapi saya ragu-ragu dengan apa yang saya buat. Dengan adanya buku ini, ia kembali membuatkan langkah saya semakin kuat! Moga ramai di luar sana yang dapat hidayah melalui …

Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com

Imej
Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.com
Pencarian bloglist bagi bulan Januari dan Februari 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 7 Disember 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya : Follow blog Mialiana.com, Add To CircleGoogle+ Mia Liana dan LikeFanpage Mialiana.comBuat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #18 Mialiana.comCopy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INISenang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2015.
tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

mesej dr follower

ana dapat mesej dari blog kedua ana, mesej itu dari seseorang yg follower chertiablossem, satu blog yang mana hanya menulis untuk karya,
hehk.
Dia minta ana sambung balik cherita tu, tetapi ana rasa sedih sebab tak boleh menulis di laptop ANA sendiri.

ana tulis ana simpan pastu barulah ana update,
kira ana kena menulis di blog eh..