Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember 13, 2015

أنما الأعمال بالتيات

Imej
Masa mula menulis,dalam kotak minda berfikir, tajuk apa yang sebenarnya aku hendak letak ini ? lantas menulis bermacam-macam tulisan, tulis kemudian padam dan berulang-ulang.selepas itu  ,tutup laptop dan rehat sambil tonton tv,s ambil-sambil itu belek majalah tiba-tiba  teringat pasal niat.  Sebab dah tertulis di muka surat tu.
kredit
Jadi ambil balik laptop kemudian terus taip pasal niat ini. Dalam karangan Imam Ghazali r.a kitab IHYA ULUMIDDIN ada menyebut mengenai niat ini,pada Juzuk 8 bab pertama.Imam Ghazali menceritakan tentang niat.

Kenapa ulamak dahulu mementingkan Niat ini?



 Dan yang pasti karya-pengkarya lain jua meletakkan niat sebagai topic pertama.kenapa eh?


 أنما الأعمال بالتيات (SESUNGGUH NYA SEGALA AMAL DIMULAKAN DENGAN NIAT) 
Ha.kan dah terkena.

Tiap amal dimulai dengan dimulai niat. 
Tak kenal maka tak cinta. heeh  Bila Allah swt jatuhkan cinta pada sesorang, seseorang itu terus berusaha dan istiqamah  dalam meletakkan cinta diatas landasan yang ALLAH SWT redha. Atas sebab …

#Update Fesyen style Hipster

Imej
hey.
selamat pagi,
gorten morgen,
sawade..
assalamualaikum...


Tadi keralitan baca artikel blog APG pasal PRU14 baru ni,terasa nak lari jauh-jauh.
err...
tapi paling best sekali,last di bawah ada siap tulis lagi 

"Persoalannya sekarang, mahukah anda negara diperintah oleh kerajaan BN untuktempoh lima tahun lagi? 

Gelak kecil. "gabbana eh.
pastu baca pulak,blog lain.Ternampak satu tittle hipster.


HIPSTER ITU APA ?
Kemudian cuba cari hipster tu apa? langsung tak ketemu,soal nya bila klik image,ada gambar beberapa watak manusia pakai cara barat.yang jelas tak sama langsung dengan adab islam.erk.. sebenarnya kan,ana juga budak hipster..terkejut tak ? macam angkat bakul sendiri sudah. 
sebelum ana mula meraban,ana nak kongsi apa tu hipster dulu baru lah kita faham.
hipster nie kata pak wikipedia,satu golongan elit atau atasan atau pun bangswan kontempuri,susah nya nak faham.
walau bagaimana pun, cari lagi,kot-kot leh jumpa kenapa orang suka pakai macam nie? seriuly bila tengok adik sendiri pakai ba…

4 ciri -ciri orang yang nampak kuno dlm dunia moden

Imej
Mai klik
Zaman dah moden, barang-barang yang korang pakai pun serba canggih, jangan kata orang yang dah bekerja je, budak-budak kecil pun dah ada baranag canggih tu siap mak ayah diaorang belikan lagi. Macam-macam kita dapat lihat, ada smartphone, laptop dan banyak lagi lah, semua tu mesti akan ada dalam rumah kita kan? Maknanya semua orang dah up to date dengan trend zaman moden ini. Tapi korang sedar tak walaupun zaman dah moden, pakai barang canggih, korang tu sebenarnya masih lagi nampak ‘kuno’ ataupun outdated kalau korang mempunyai ciri-ciri orang yang seperti dibawah ini: 1. Masih Menonton Movie Pakai Laptop Walaupun korang dah pakai lap top jenama canggih tu dok tayang lepak dekat cafe, ada kitaorang kisah? Tak sakit ke bahu tu menyusung laptop berat-berat sana sini. Nampak sangat korang tu masih out dated. Cuba kalau pakai tablet kan senang! Nipis, ringan dan ia mudah dibawa ke mana-mana. Korang juga boleh tonton movie bila-bila masa sahaja, dalam kenderaan, rumah, cafe, tempat ker…

# suka korean -kpop- kenapa eh ?

korean song,
of couse,ana suka tapi tak semua song atau lirik yang ana suka.ana suka intrumental macam skrg,ana buka lagu baru didowload.tak tengok pun video nya macamana,Sebab tak minat.

cherita korean pulak.ana sukakan kisah keluarga,siang tadi Ada satu kisah Dr Jinn..cari ja kat google.

kisah nya Dr jinn pakar bedah,dia sukakan seorang perempuan,kerana perempuan tu juga seorang yang ambil berat tentang perihal nya.Perempuan tu Dr jugak.

Tiba-tiba dr jin nie di campak zaman dulu.
masa dia berada zaman tu,banyak dia lalui,tangkapan pegawai atasan dengan dia.kemudian datang pulak masalah keluarga besar disitu.Abang perempuan yang seiras dgn dia kena bedah,pembedahan otak pertama di zaman tu,dengan cara pelik .

kemudian perempuan tu panggil pegawai atasan datang rumah sebb mereka syak dr jin tu orang tangkapan. 

the end..

sbb apa ana tulis the end,
sbb nk suruh antorang tgk sendiri. 
tapi 
setiap drama mesti ada kan agend tak patut. ehmm...tuh kata adik kecik "jangan tgk,berdosa"

selamat…

#1 D I Y Bekas biskut yang comel

Imej
ASSALAMUALAIKUM...
SHARE SOMETHING TODAY
FROM BLOG NOTA INFO

Bahan utama membuat bekas biskut yang comel ini ialah pinggan kertas dan pita pelekat. Korang boleh ikut langkah-langkah membuat bekas biskut seperti dalam gambar di bawah ni. Mudah kan. Bila dah siap gunting dan tampal, bolehlah hiaskan dengan reben. Kalau hiaskan dengan renda di tepi-tepi atau dengan manik-manik atau butang berwarna-warni pasti akan lebih cantik bekas tu.
Sumber: Google Masa raya nanti, bolehlah buat bekas biskut yang kreatif macam ni dan letak di atas meja untuk dihidangkan pada para tetamu. Dah la biskut raya tu sedap, tempat letak biskut pun hasil kerja tangan sendiri pasti ramai yang memuji nanti. Selain letak biskut boleh juga letak atas meja kerja, jadi bekas letak alat tulis..meja kerja pun pasti berseri kan. Tapi kenalah hias bekas tu cantik-cantik barulah menarik. Puteri pun nak cuba buat untuk letak kat meja kerja, tapi kena keluar dulu cari pinggan kertas. Selepas tu barulah boleh ber DIY. Selam…

# inpirasi from writer the other side of coin

Imej
Sebetul nya ana tak pernah mengmbil masa pagi
 untuk buka laptop abah,
tapi entah tetiba ana nak buka.
baca shoutbox kemudian edit blog header pun dah ditukar,
tapi serius tu bukan dari ana sendiri.
kemudian buka pulak emel,
niat nya sahaja nak tengok feed baru,
rupanya suprius.
terkejut juga ada emel from penulis the other side of coin.

#3 segmen Farahana Sharif Bloglist 2015

Imej
kali ini dah kali ketiga join segmen antara yang selalu sangat tangan kongsi2 segmen dari blogger lain.. kali ini jom ikuti segmen adik farahana sharif nie. yeah... ......................................

#1 - saya suka buatkan entri dua dalam satu-

sengel dah,
bila start menulis tak leh berhenti dah,
alang2 dah jahit baju biar sudah..

tapi ada dua cerita nak kongsikan.
pertama ialah ana sememang suka semua lagu tak kisah hindi ke,English ke atau malay.
Even kalau nasyyed lagi ana suka.

But..
ada sebabnya kenapa ana suka?
yang pertama jika lagu itu ada instrumental
,ana akan ikut rentak tu.
kedua dengan lirik nya hatta kalau nasyeed pun ada jugak
nasyeed berkisar kan cinta ana terus tolak dan buka instrumental.

kalau tengok pada blog inikan,
mesti perasaan kan bila ada lagu Korean tapi bentuk instrumental.

Cherita kedua.
yeah..ana betul-betul suka kan penulisan BI
takut nanti bi ana terus mati dan tak hidup balik.
ana suka baca atau dengar lagu English dan tengok movie English,
ceritera bebudak itu ana tengok misalnya cerita victor dengan kisah buaya,
best sangat.
dan ana juga ada impian yang ana nak menulis buku dalam bentuk penulisan BI.ah..jem nanti.
SPM pun KO je.

ala kulihal.
ana nak beritahu juga ada beberapa syarik…

#4 Puisi zine - Cinta buat ku tabah

Khabarnya aku dikhitbah,
lalu aku dengan nya disatu kan.
cuma aku  agar dia mampu
menjadi terbaik untuk diriku.

cinta mampu buatku tabah.
aku menunggu saat itu.
namun aku jua merasai ketakutan.
Sehadir dia lelaki yang aku belum cukup
mengenali.

Andai ku mampu khabarkan,
bahawa aku ingin kan dia tahu.
ALLAH masih izinkan untuk diriku dengan nya
cuba korpsi diri.
muhasabah diri,
bisakah nanti menjadi para walidi,
yg lahirkan untuk ummah.

-------------------------------------

jika aku..
membuka mulut ku,
membuka hatiku.
melihat dia yang ALLAH sedang kirimkan
setelah bertahun ku berharap.