Sabtu, Disember 19, 2015

أنما الأعمال بالتيات

Masa mula menulis,dalam kotak minda berfikir,
tajuk apa yang sebenarnya aku hendak letak ini ?
lantas menulis bermacam-macam tulisan,
tulis kemudian padam dan berulang-ulang.selepas itu 
,tutup laptop dan rehat sambil tonton tv,s
ambil-sambil itu belek majalah tiba-tiba
 teringat pasal niat. 
Sebab dah tertulis di muka surat tu.


Jadi ambil balik laptop kemudian terus taip pasal niat ini. Dalam karangan Imam Ghazali r.a kitab IHYA ULUMIDDIN ada menyebut mengenai niat ini,pada Juzuk 8 bab pertama.Imam Ghazali menceritakan tentang niat.


Kenapa ulamak dahulu mementingkan Niat ini?




 Dan yang pasti karya-pengkarya lain jua meletakkan niat sebagai topic pertama.kenapa eh?



 أنما الأعمال بالتيات (SESUNGGUH NYA SEGALA AMAL DIMULAKAN DENGAN NIAT) 

Ha.kan dah terkena.


Tiap amal dimulai dengan dimulai niat. 

Tak kenal maka tak cinta.
heeh
 Bila Allah swt jatuhkan cinta pada sesorang,
seseorang itu terus berusaha dan istiqamah
 dalam meletakkan cinta diatas landasan yang ALLAH SWT redha.
Atas sebab sabar itu istiqamah 
jadinya cinta itu berada atas kecintaan ALLAH.
Begitu juga dengan niat.
 Dalam kitab matan arbaie pun sebut pasal niat ini.u
mpama niat tersangat penting. 
Niat ini analogy nya umpama bahagian tubuh, 
dalam tubuh ada satu bahagian penting
,iaitu HATI” raja dan berserta kerajaan yang dibina untuk dijadi baik atau jahat.


 Situasi pertama:- kalau seseorang itu hendak melakukan maksiat kemudian dia teringat perkara-perkara yang buat dia merasa gerun dan takut buatkan dia terus membatalkan niat tu? 



Situasi kedua: - kita nak lakukan kebaikan tapi hanya hendak lakukan sahaja belum laksana nya dah ALLAH swt beri pahala apatah lagi bila kita lakukan. 



Rasulullah saw meriwayat dalam hadis artinya Barang siapa bercita-cita dengan kebaikan dan tidak dikerjakan nya niscaya dituliskan kebaikan baginya.RIWAYAT AL-BUKHARI dan MUSLIM. Kan benar tuh, kita tak kerja Kan lagi tapi hanya kerna niat sahaja kita peroleh kebaikan.
subahanaALLAH alangkah bahagia
 jika hanya hendak berniat melakukan 
kebaikan ALLAH beri ganjaran dua kali ganda.



Wow..banyak sangat-sangat. 



 Bilal bin saad` berkata bahawa hamba itu (Dia) 
sesungguhnya mengatakan perkataan orang beriman (yang baik-baik) 
Maka ia tidak ditinggalkan
 oleh ALLAH swt dan perkataan nya 
sehingga ia melihat pada kewaraa`annya.
Apabila ia warak nescaya tidak ditinggalkan Nya sehingga ia melihat apa yang dia diniatkannya.
Maka apabila baik niatnya nescaya 
sepantasnya ia memperbaiki akan kekurangnya. 



Bukan kah dalam solat juga kita wajib berniat,
dan solat semestinya batal jika tanpa niat. 
Jadi tiang amal adalah niat.M

aka amal itu menghendaki kepada niat,
supaya niat itu ia menjadikan kebaikan.
Dan niat itu pada dirinya sendiri( kebaikan ) 
walau pun amal perbuatan itu terhalang dengan sesuatu halangan. 


Andainya saya hendak berikan lagi kisah yang boleh dikongsikan,
saya rasa tidak mencukupi menulis di atas pena ini. 
 Lalu bagaimana? 
Sudahkah mengupdate niat kita? 



“Rasulullah saw bersabda yang bermaksud sesungguhnya manusia akan dibangkitkan kelak sesuai dengan niat masing-masing” Riwayat Ibnu Majah.

Khamis, Disember 17, 2015

#Update Fesyen style Hipster


hey.
selamat pagi,
gorten morgen,
sawade..
assalamualaikum...


Tadi keralitan baca artikel blog APG pasal PRU14 baru ni,terasa nak lari jauh-jauh.
err...
tapi paling best sekali,last di bawah ada siap tulis lagi 

"Persoalannya sekarang, mahukah anda negara diperintah oleh kerajaan BN untuktempoh lima tahun lagi? 

Gelak kecil. "gabbana eh.
pastu baca pulak,blog lain.Ternampak satu tittle hipster.



HIPSTER ITU APA ?

Kemudian cuba cari hipster tu apa? langsung tak ketemu,soal nya bila klik image,ada gambar beberapa watak manusia pakai cara barat.yang jelas tak sama langsung dengan adab islam.erk..
sebenarnya kan,ana juga budak hipster..terkejut tak ? macam angkat bakul sendiri sudah. 

sebelum ana mula meraban,ana nak kongsi apa tu hipster dulu baru lah kita faham.

hipster nie kata pak wikipedia,satu golongan elit atau atasan atau pun bangswan kontempuri,susah nya nak faham.

walau bagaimana pun,
cari lagi,kot-kot leh jumpa kenapa orang suka pakai macam nie?
seriuly bila tengok adik sendiri pakai baru perasan yang kakak nya buta fesyen wahahah


makna nya

 Seseorang yang mengikuti gaya terkini, fesyen, dan lain-lain: orang yang hip


: a person who follows the latest styles, fashions, etc. : a hip person

hipster  


Older Than They Look: 'Hipster,' 'Rap,' and More

"In other words, the hipster is a spectacular instance of the flight from emotion." - Herbert Gold, The Age of Happy Problems, 1962



Done.

MRS BLOSSEM -

first day,menulis pasal fesyen hohohoho..







4 ciri -ciri orang yang nampak kuno dlm dunia moden


2
Zaman dah moden, barang-barang yang korang pakai pun serba canggih, jangan kata orang yang dah bekerja je, budak-budak kecil pun dah ada baranag canggih tu siap mak ayah diaorang belikan lagi.
Macam-macam kita dapat lihat, ada smartphone, laptop dan banyak lagi lah, semua tu mesti akan ada dalam rumah kita kan? Maknanya semua orang dah up to date dengan trend zaman moden ini.
Tapi korang sedar tak walaupun zaman dah moden, pakai barang canggih, korang tu sebenarnya masih lagi nampak ‘kuno’ ataupun outdated kalau korang mempunyai ciri-ciri orang yang seperti dibawah ini:

1. Masih Menonton Movie Pakai Laptop

1
Walaupun korang dah pakai lap top jenama canggih tu dok tayang lepak dekat cafe, ada kitaorang kisah? Tak sakit ke bahu tu menyusung laptop berat-berat sana sini. Nampak sangat korang tu masih out dated.
Cuba kalau pakai tablet kan senang! Nipis, ringan dan ia mudah dibawa ke mana-mana. Korang juga boleh tonton movie bila-bila masa sahaja, dalam kenderaan, rumah, cafe, tempat kerja atau kelas pun boleh. Betul tak? Oops!

2. Dengar Lagu Melalui Mp3 Software

tumblr_mwjapfaB0h1rss8soo1_250
Errr…. dengar lagu kat lap top semua tu rasanya dah berlalu beberapa tahun lepas dah pun, zaman sekarang Samsung Galaxy S2 dah ada apps Samsung Milk Music tau! korang boleh buatkan korang dengar semua lagu yang korang nak.
Cuma ada dihujung jari je, pakai tablet pun dah cukup! Memang best la kalau korang nak layan lagu sambil berjalan tanpa membebankan korang. Siap boleh menari lagi.

3. Main Game Dekat Lap Top/PC2

Selalu kitaorang nampak orang macam ni bila kat dalam public transport. Ada yang sanggup buka laptop berat-berat tu kat dalam tren atau bas semata-mata nak main game.
Err, helo! dalam tablet pun dah ada game yang best-best tau!

4. Singgah Cafe, Buka Laptop Semata-Mata Nak Check Email

3
Jadi, pakai tablet pun cukup lah. Tak ada lah membazir masa korang nak switch on & shut down lap top tu. Kalau tablet senang je sebab…

Mudah Dibawa Kemana Sahaja

Galaxy_Tab_S2_Elevate_Your_Downtime
Kalau lah pakai laptop, tebal, besar dan berat. Banyak makan ruang dalam beg korang tu, Pakai tablet, boleh jimat ruang. Memang lah pakai laptop canggih tu nampak cool, boleh amik gambar, buat video semua tapi nampak very outdated! Melainkan kalau korang pakai Samsung Galaxy Tab S2. 
Galaxy_Tab_S2_Elevate_Your_Downtime (1)
Memang best! Selain daripada bentuk rekaan yang nipis dan ringan, korang boleh menggunakanSamsung Galaxy Tab S2 ini untuk e-book, tangkap gambar, video dan fail yang berkaitan dengan kerja korang pada bila-bila masa dan dimana-mana sahaja!
samsung_galaxy_tab_s2_8
Resolusi gambar dan definisi yang lebih jelas dengan lensa kamera 8Mp dan  apperture f 1.9, korang boleh menghasilkan gambar dan video berdefinisi tinggi! Tak kisahlah bila korang snap gambar dalam keadaan cahaya rendah sekalipun.
Screen Shot 2015-11-18 at 14.23.36
Memang puas hati beb! Skrin Super AMOLED dia memang syok kalau nak selfie dengan kawan dan keluarga.  Jadi, lepas ni korang tak ada lah nampak ‘kuno’ bila dah pakai Samsung Galaxy Tab S2 ini, memang terbaik!



# suka korean -kpop- kenapa eh ?

korean song,
of couse,ana suka tapi tak semua song atau lirik yang ana suka.ana suka intrumental macam skrg,ana buka lagu baru didowload.tak tengok pun video nya macamana,Sebab tak minat.

cherita korean pulak.ana sukakan kisah keluarga,siang tadi Ada satu kisah Dr Jinn..cari ja kat google.

kisah nya Dr jinn pakar bedah,dia sukakan seorang perempuan,kerana perempuan tu juga seorang yang ambil berat tentang perihal nya.Perempuan tu Dr jugak.

Tiba-tiba dr jin nie di campak zaman dulu.
masa dia berada zaman tu,banyak dia lalui,tangkapan pegawai atasan dengan dia.kemudian datang pulak masalah keluarga besar disitu.Abang perempuan yang seiras dgn dia kena bedah,pembedahan otak pertama di zaman tu,dengan cara pelik .

kemudian perempuan tu panggil pegawai atasan datang rumah sebb mereka syak dr jin tu orang tangkapan. 

the end..

sbb apa ana tulis the end,
sbb nk suruh antorang tgk sendiri. 
tapi 
setiap drama mesti ada kan agend tak patut. ehmm...tuh kata adik kecik "jangan tgk,berdosa"

selamat malam.
penulis mrs blossem a.k.a amni aulia.

Selasa, Disember 15, 2015

#1 D I Y Bekas biskut yang comel


ASSALAMUALAIKUM...
SHARE SOMETHING TODAY
FROM BLOG NOTA INFO

Bahan utama membuat bekas biskut yang comel ini ialah pinggan kertas dan pita pelekat. Korang boleh ikut langkah-langkah membuat bekas biskut seperti dalam gambar di bawah ni. Mudah kan. Bila dah siap gunting dan tampal, bolehlah hiaskan dengan reben. Kalau hiaskan dengan renda di tepi-tepi atau dengan manik-manik atau butang berwarna-warni pasti akan lebih cantik bekas tu.
Bekas Biskut DIY
Sumber: Google
Masa raya nanti, bolehlah buat bekas biskut yang kreatif macam ni dan letak di atas meja untuk dihidangkan pada para tetamu. Dah la biskut raya tu sedap, tempat letak biskut pun hasil kerja tangan sendiri pasti ramai yang memuji nanti.
Selain letak biskut boleh juga letak atas meja kerja, jadi bekas letak alat tulis..meja kerja pun pasti berseri kan. Tapi kenalah hias bekas tu cantik-cantik barulah menarik.
Puteri pun nak cuba buat untuk letak kat meja kerja, tapi kena keluar dulu cari pinggan kertas. Selepas tu barulah boleh ber DIY.
Selamat Mencuba.

Isnin, Disember 14, 2015

# inpirasi from writer the other side of coin



Sebetul nya ana tak pernah mengmbil masa pagi
 untuk buka laptop abah,
tapi entah tetiba ana nak buka.
baca shoutbox kemudian edit blog header pun dah ditukar,
tapi serius tu bukan dari ana sendiri.
kemudian buka pulak emel,
niat nya sahaja nak tengok feed baru,
rupanya suprius.
terkejut juga ada emel from penulis the other side of coin.

Penulis yang bagus dia mampu elak dari writer`s block.
that means Aiman Azlan says ' jangan berhenti dan jangan berlengah.'



ana perlu siapkan nya
dan itu satu kejayaan buat ana.
ana harap juga menulis nie
bukan untuk ana tapi untuk kalian.
kerana ana rasa jika ana menulis untuk diri ana,
lebih baik ana terus berhenti menulis daripada menghadap laptop berjam.

ins shaa ALLAH buku terbaru
setelah laptop ana rosak.
bertajuk 'sensei,i want go' tagline  ma da ma da da neh.


7457566224_0acbc8e90e_writer

#3 segmen Farahana Sharif Bloglist 2015

 
kali ini dah kali ketiga join segmen
antara yang selalu sangat tangan kongsi2 segmen dari blogger lain..
kali ini jom ikuti segmen adik farahana sharif nie.
 
yeah...
......................................
 
 
 
 
 

#1 - saya suka buatkan entri dua dalam satu-

sengel dah,
bila start menulis tak leh berhenti dah,
alang2 dah jahit baju biar sudah..

tapi ada dua cerita nak kongsikan.
pertama ialah ana sememang suka semua lagu tak kisah hindi ke,English ke atau malay.
Even kalau nasyyed lagi ana suka.

But..
ada sebabnya kenapa ana suka?
yang pertama jika lagu itu ada instrumental
,ana akan ikut rentak tu.
kedua dengan lirik nya hatta kalau nasyeed pun ada jugak
nasyeed berkisar kan cinta ana terus tolak dan buka instrumental.

kalau tengok pada blog inikan,
mesti perasaan kan bila ada lagu Korean tapi bentuk instrumental.

Cherita kedua.
yeah..ana betul-betul suka kan penulisan BI
takut nanti bi ana terus mati dan tak hidup balik.
ana suka baca atau dengar lagu English dan tengok movie English,
ceritera bebudak itu ana tengok misalnya cerita victor dengan kisah buaya,
best sangat.
dan ana juga ada impian yang ana nak menulis buku dalam bentuk penulisan BI.ah..jem nanti.
SPM pun KO je.

ala kulihal.
ana nak beritahu juga ada beberapa syarikat penerbitan
tapi ana just hantar je pastu  satu ni dia minta ana hantar beberapa page kemudian baru lah
ana dinilai..

---------------------------------

ana harap boleh Berjaya lepas nie.
ditulis mrs blossom a.k.a amni aulia novelis.
1219 am
14122005

Ahad, Disember 13, 2015

#4 Puisi zine - Cinta buat ku tabah



Khabarnya aku dikhitbah,
lalu aku dengan nya disatu kan.
cuma aku  agar dia mampu
menjadi terbaik untuk diriku.

cinta mampu buatku tabah.
aku menunggu saat itu.
namun aku jua merasai ketakutan.
Sehadir dia lelaki yang aku belum cukup
mengenali.

Andai ku mampu khabarkan,
bahawa aku ingin kan dia tahu.
ALLAH masih izinkan untuk diriku dengan nya
cuba korpsi diri.
muhasabah diri,
bisakah nanti menjadi para walidi,
yg lahirkan untuk ummah.

-------------------------------------

jika aku..
membuka mulut ku,
membuka hatiku.
melihat dia yang ALLAH sedang kirimkan
setelah bertahun ku berharap.