Rabu, Mac 16, 2016

# saya nak pakai purdah oneday

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.” Surah al-Nahl, ayat 18.

apa itu purdah? 
ce korang google semua dapat.

PURDAH atau pun penutup muka macam mask.Aku harap boleh istiqamah after I be someone to he.Jika aku nak pilih sebenarnya aku lebih suka sekarang sebab nya Wanita suka berhias atau Niqabis hipster dan lain. Aku takut menjadi penyebab bagi orang sekeliling bila pakai Niqab atau purdah cuma nak berfesyen bukan sebab tuntutan agama.






Isnin, Mac 14, 2016

First Posting Feebies warna Blog (Bermacam)

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.” Surah al-Nahl, ayat 18.

Now start letakkan warna blog yang comel2 walaupun tak ada yang mintak pon... *angkat bakul sendiri*

1-Plain













2- Bunga-bunga comel .
vintage ke ?






3-Lastly Berbelpagai2..











Actually ..semua nya dari encik google jugak
mabye dari bloger orang lain..
kalau ya
plz give me url and i copy your for your feebies.

1255
dah nak dekat pukul 1 
sememang nya rajin oline waktu macam nie. 
hak


Time Reniew Blog "UsahaTaqwa"

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.” Surah al-Nahl, ayat 18.

Okey dah beberapa hari x buka blog dan time nie buka tengok2 ada satu blog sangat2 bagus dan sesuai untuk hati yang gundah gulanah nie...




Membawa harta menyusahkan kita untuk menjaganya,membawa ilmu menyenangkan jiwa sebab sesiapa pun tidak dapat mencurinya, kalau dibahagikan kepada orang ia akan bertambah.Ilmu tidak payah dikawal dan dijaga seperti harta.

kalau korang rasa nie sesuai untuk korang sila2 bertandang disana yer.
Untuk Awak klik sini

dan Pesan untuk korang2
sapa-sapa nak reniew blog korang boleh disini ye
komen sini je.
thank ya.

1222
TAK SEDAR..MASA SEDANG CEMBURUI DIRIKU..HAHAH...


Diaries ...For today sangat memenat kan

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.” Surah al-Nahl, ayat 18.

bertempekkan muka kat sini
sangat2 keterujaan...hahahah..

Hahahah...
Last blog yang asalnya nak berkongsi bermacam2 ilmiah,tukar menjadi tempat diaries...So For this POSTING mabye pasal hari ini kot...

Ehmm..setiap manusia itu pasti ada kelemahan dan kebaikan,ana tak akan guna keburukan sebab feel like bomb.Manusia yang ALLAH cipta sememangnya sempurna seperti sempurna teramat-amat.Cuba korang cek badan korang,telinga,mata korang hidung bahkan jugak urat nadi korang ada tak tercela..

Never..

Mabye cakap "Rasulullah saw itu yang sempurna,kita biasa shj pun.."Sememang nya kita biasa saja.Itu dah realiti.Tapi Rasulullah saw orang nya maksum.Apa maksum kawan-kawan ?
Cari en.google.

Maksum nie sebenarnya TaK ada KHILAF dan SALAH2  macam kita.

Pengertian maksum mengikut istilah bahasa ialah terpelihara lagi terkawal. Mengikut pengertian syariat pula, maksum ialah orang yang hatinya terlalu bersih kerana tidak pernah melakukan dosa-dosa besar dan dosa kecil sama ada dosa lahir mahupun dosa batin. Pengertian mengikut istilah syariat inilah yang akan kita perkatakan.
MAKSUM
Maksum bermakna terpelihara daripada dosa dan terkawal daripada kesalahan dan kesilapan sama ada dosa besar mahupun dosa kecil sekalipun perkara makruh, lahir atau batin serta terjamin terpelihara hingga ke akhir hayatnya. 
Maksum ini hanya berlaku kepada rasul-rasul dan nabi-nabi. Kalaupun mereka melakukan kesalahan, bukanlah kesalahan-kesalahan yang terjatuh kepada haram atau dosa. Bahkan makruh pun tidak berlaku. Tetapi kalaupun tersalah, kesalahan yang berlaku itu mengikut istilah syariat dipanggil khilaful aula, yang bererti menyalahi yang utama.
Maksudnya begini; bila hendak melakukan kebaikan, mereka pilih yang kurang utama. Sebagai contohnya, katakanlah ada dua kebaikan. Satu kebaikan itu dibuat dapat 10 pahala dan satu lagi dapat 70 pahala. Kedua-duanya baik tetapi ada sesetengah rasul itu tertempuh jalan kebaikan yang dibuat hanya dapat 10 pahala. 
Inilah yang dikatakan menyalahi yang utama. Yang utamanya elok dia menempuh jalan yang dapat 70 pahala. Tetapi dia menempuh jalan yang dapat 10 pahala saja. Walaupun 10 tetapi masih baik dan berpahala. Ini yang dinamakan khilaful aula atau menyalahi utama. Atau contoh yang lain, satu perkara itu kalau ditinggalkan lebih utama dan mendapat pahala daripada dilakukan kerana melakukannya harus (mubah) sahaja.
Apa hikmahnya para rasul dan para nabi tidak membuat dosa sama ada dosa besar atau dosa kecil dan juga yang makruh, sama ada yang lahir atau batin? 
Hikmahnya ialah kalau sedikit sahaja kecacatan yang dilakukannya, risikonya amat berat. 
Mereka adalah pemimpin, pendidik, sumber rujuk, sumber ilmu, tempat sandaran, tempat contoh agung seluruh umat di zamannya. 

Maka segala-galanya yang dilaksanakan oleh mereka akan ditiru oleh umatnya. Jika dia tersilap, umatnya akan meniru kesilapan dengan alasan rasul mereka berbuat demikian. Selain itu, orang ramai juga akan meragui keadilan dan kewarakan mereka. Sebab itulah Allah jadikan mereka tidak pernah melakukan dosa besar dan dosa kecil, juga perkara yang makruh sama ada kesalahan lahir mahupun batin. Allahlah yang menjaga dan mengawal orang-orang-Nya ini, yang kerana itu mereka digelar maksum atau terpelihara dan terkawal. link
Jadi apa yang ana nak kongsi?
Artikel ini dah panjang pulakkan.So ana start menulis guna point sbb nak korang tak keterujaan..(hakhakak..Sebenarnya masa carik perkataan keterujaan itu nak letak pelbagai kata dah.tak cantik lah,jadi hudoh lah..) sorry eh..

  • Pertama,tinggal berapa hari lagi,time tu dah nak hampir..sahabat kuin pulak tak jemput ke?nak sangat2..tapi takutlah..macam2 andayan dah keluar nie..husnuzon okey.
  • keduanya hari ini ada pelajaran yang berguna untuk tahun2 akan datang..yes...that to much for me..Thank pak da.
  • ketiga pula pegi pjabat agama ada lagi yang tak steel.Susah hati sangat nie.
  • keempat : nak pula cari warna sama kemudian esok mungkin..
oh ya ..untuk korang (sahabt blogger) insha ALLAH ana hantar ye..Tunggu tau...

1205
Budak sengel akan berbaitul muslim tak lama lagi. 
Mcam tak xcaya pulak..hakkahak...

Ahad, Mac 13, 2016

SIMPLE PLAN

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.” Surah al-Nahl, ayat 18.

Malam nie share sikit..
lyric by SIMPLE PLAN.
song tittle : Welcome to my life

Do you ever feel like breaking down?
Do you ever feel out of place,
Like somehow you just don't belong
And no one understands you?
Do you ever wanna run away?
Do you lock yourself in your room
With the radio on turned up so loud
That no one hears you're screaming?

No, you don't know what it's like
When nothing feels all right
You don't know what it's like
To be like me

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No, you don't know what it's like
Welcome to my life

Do you wanna be somebody else?
Are you sick of feeling so left out?
Are you desperate to find something more
Before your life is over?
Are you stuck inside a world you hate?
Are you sick of everyone around?
With their big fake smiles and stupid lies
While deep inside you're bleeding

No, you don't know what it's like
When nothing feels all right
You don't know what it's like
To be like me

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No you don't know what it's like
Welcome to my life

No one ever lied straight to your face
And no one ever stabbed you in the back
You might think I'm happy but I'm not gonna be okay
Everybody always gave you what you wanted
You never had to work it was always there
You don't know what it's like, what it's like

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No, you don't know what it's like (What it's like)

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No, you don't know what it's like
Welcome to my life
Welcome to my life
Welcome to my life

sudah habis sudah...
1153
orang Thegadissimple