Selasa, Januari 26, 2016

Tarbiah Sentap : Cadangan bagi industri hiburan malaysia

Bismillahirrahmanirrahim... Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... “Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya.” Surah al-Nahl, ayat 18.

Pertama sekali, syukur sangat kepada Allah atas segala nikmat yang Allah beri pada kita. Tanpa nikmat yang Allah beri pada kita, mungkin kita tak dapat untuk nak beribadah oleh Allah. Terima kasih ya Allah.
Insyallah, pada kali ini, kami ingin memberi beberapa cadangan kepada industry hiburan Malaysia. Moga-moga, dengan cadangan ini, dapat memberi 1001 manfaat buat kita semua insyallah.
1) KONSEP HIBURAN DALAM ISLAM
Sebelum apa-apa, saya nak nyatakan beberapa konsep asas BERHIBUR dalam ISLAM.
Secara umum, hukum berhibur dalam islam ialah HARUS. Namun, ada beberapa perkara yang membuatkan sesuatu hiburan itu menjadi WAJIB, SUNAT, HARUS, MAKRUH dan HARAM.
Secara mudah, hiburan bermaksud apa-apa perkara yang bila kita buat perkara tersebut, kita rasa tenang dan gembira.
HIBURAN YANG WAJIB DAN SUNAT ialah segala IBADAH yang Allah wajibkan dan sunatkan, seperti solat, baca quran, zikir, tahajud, dan sebagainya. Kenapa saya kena ibadah itu hiburan? Kerana, ibadah itu sepatutnya membuatkan hati kita bahagia, tenang, aman dan damai! Siapa yang tak terhibur dengan ibadah, ataupun merasa berat dengan ibadah, bermakna, kita perlu check semula iman kita.
Nabi pernah solat malam dengan sangat lama, membaca surah-surah panjang seperti Albaqarah, Ali Imran, Almaidah dalam 2 rakaat. Bahkan, nabi pernah solat sampai bengkak kaki. Kenapa nabi saw boleh beribadah sebegitu lama? Kerana nabi saw terhibur dengan ibadah. Nabi pernah menyuruh Bilal Azan lantas nabi berkata:
“Rehatkanlah aku wahai Bilal”
Nabi nak bagitahu bawah SOLAT itu adalah KEREHATAN bagi orang beriman.
Namun, malangnya, ramai di kalangan kita yang meninggalkan solat dengan sengaja, masjid kosong, ada yang tak cukup 5 waktu, bahkan ramai juga yang ponteng solat jumaat. Belum masuk tentang alQuran. Berapa ramai yang masih lagi tidak khatam alquran, tidak mebaca alquran setiap hari, bahkan masyarakat hari ini makin jauh dari Alquran.
Sedangkan, ibadah adalah hiburan buat orang yang beriman.
HIBURAN YANG HARUS pula adalah segala bentuk hiburan yang tiada unsur haram, atau tiada unsur yang melanggar syarak, maka hukumnya harus. Menyanyi ke, dengar lagu ke, main game ke, tengok movie dan drama ke, SELAGI MANA dalam hiburan tersebut TIADA UNSUR YANG MELANGGAR SYARAK dan TIADA UNSUR DOSA, maka, hiburan tersebut di haruskan.
HIBURAN YANG MAKRUH ialah segala hiburan yang harus, yang kita buat hingga LALAI. Walaupun hiburan itu harus, namun, andai kita berlebih-lebih sehingga tak baca uran setiap hari, tinggalkan solat, ataupun lalai dari ibadah dan malas menuntut ilmu, maka ianya menjadi MAKRUH.
HIBURAN YANG HARAM pula ialah hiburan yang ada unsur-unsur yang melanggar syarak di dalamnya. Andai ada unsur-unsur dosa, maka, berhibur dengan hiburan tersebut juga turut berdosa. Antara unsur-unsur yang melanggar syarak dalam sesebuah hiburan ialah:
Unsur Seks.
Unsur aurat di dedahkan.
Unsur pergaulan bebas atau yang mengajak kepada pergaulan bebas.
Unsur syirik kepada Allah.
Unsur mengAGUNGkan arak.
Unsur mencaci maki islam dan agama.
Dan lain-lain.
Andai dalam sesebuah hiburan samada movie, drama, lirik lagu, penyanyi, pelakon, novel dan sebagainya yang terdapat unsur-unsur berikut di dalamnya, maka hukumnya adalah berdosa, kerana perkara yang mereka lakukan itu adalah sesuatu perkara yang MELANGGAR SYARAK.
Saya ada ulas panjang lebar tentang isu ini dalam VIDEO‪#‎ENSIKLOPEDIAHIBURAN‬. Boleh lihat video ini sampai habis.
****
2) CADANGAN BUAT INDUSTRI HIBURAN MALAYSIA
Saya dengan rendah hati, mengajak mereka-mereka yang terlibat dalam industry hiburan samada pelakon, penyanyi, producer, composer, penulis skrip, pengarah dan sebagainya, agar sama-sama kita usaha untuk merealisasikan beberap cadangan saya. Moga-moga bermanfaat.
KETENGAHKAN BUDAYA ISLAM
Kami cadangkan, agar semua mereka yang terlibat dalam industri hiburan Malaysia, terutama public-public figure yang ramai follower, juga media-media prima dan sebagainya, agar cuba seday upaya tonjolkan NILAI dan BUDAYA islam yang sebenar di dalam setiap apa yang kita lakukan dan lakonkan, atau nyanyikan. Antara budaya-budaya yang amat perlu untuk di titi beratkan ialah:
a) MENUTUP AURAT.
Kami menyeru, pelakon islam, penyanyi islam, pengacara islam dan semua orang islam yang terlibat dalam industry hiburan Malaysia, agar sama-sama kita menutup AURAT dengan sempurna. Jika anda pelakon, tutuplah aurat. Jika anda penyanyi, tutuplah aurat. Jika anda pengacara, tutuplah aurat.
Bayangkan, andai ramai public-public figure dan pelakon yang mempunya jutaan followers dan fans, andai mereka semua menutup aurat dan MENGAJAK pengikut mereka untuk juga menutup aurat, saya yakin, ramai orang akan berpus-pusu menutup aurat, dan kalian dapat pahala yang sangat BESAR dan sangat BANYAK. Bayangkan, andai 1000 orang mula menutup aurat kerana terinspirasi dengan kalian, betapa banyaknya pahala yang Allah akan ganjarkan pada kalian!
Dan saya yakin 100%, popularity kalian takkan jatuh walaupun sedikit. Bahkan, insyallah, kalian akan makin di cintai, bukan sahaja oleh penduduk bumi, malah, Allah dan para malaikat juga mencintai anda.
Sudah ramai artis Malaysia yang mula menutup aurat. Heliza Helmi, Neolofa, Felixia Yeap, Emma Maembong, Siti Nurhaliza, dan sebagainya. Saya yakin, ia bukannya mudah. Namun, mereka dapat lakukannya, saya kira, ianya satu pengorbanan yang sangat besar.
Kepada producer film, pengarah film dan sebagainya, suruhlah pelakon menutup aurat walaupun “Hanya berlakon”. Kita tak boleh guna ayat “hanya berlakon” untuk melakukan perkara yang Allah larang. Insyallah, saya yakin, kalau jalan cerita kalian menarik, pelakon tutup auratpun orang akan tengok juga.
Saya menyeru semua agar tutuplah aurat, dan promosi dan ajaklah masyarakat islam di Malaysia agar menutup aurat dengan sempurna.
b) ELAKKANLAH MENGAJAK KEPADA PERGAULAN BEBAS.
Saya menyeru dengan rendah hati, agar tidak ketengahkan budaya pergaulan bebas, kerana ia bukanlah budaya islam. Budaya couple, budak berpegang-pegangan, peluk memeluk, bahkan aksi tanjang di dalam TV walaupun nampak seolah-olah tidak keterlaluan, INI SEMUA BUKANLAH BUDAYA ISLAM.
Jika kalian tahu statistic gejala sosial di Malaysia, nescaya kalian akan menggigil dan menangis.
Purata kes cerai di Malaysia setiap tahun ialah 40,000 kes. Bermakna, purata setiap hari, kes penceraian mencecah 110 kes. Bermakna, setiap satu jam, 5 kes cerai di daftarkan. Itu baru yang di daftarkan, belum termasuk yang tak di fartarkan.
Kes ANAK LUAR NIKAH di lahirkan, mencecah 27,000 setahun. Bermakna, setiap hari 75 kes di laporkan, dan setiap jam, 3 anak luar nikah di lahirkan.
Saya tak nak cerita kes rogol, kes zina, kes gay dan lesbian, dan sebagainya.
Macamana semua ini boleh terjadi?
Kerana, MEDIA UTAMA samda TV, Radio, lagu-lagu, drama-drama, movie-movie, novel-novel, banyak MEMPROMOSIKAN budaya pergaulan bebas samda secar sedar atau tidak sedar.
Dengan lambakan movie dan drama cinta, novel cinta, lagu cinta(yang mana kebanyakannya menyeru kepada pergaulan bebas dan couple), telah menjadi HIBURAN HARIAN anak muda, belia bahkan orang tua.
Dari idola kecil, Akademi Fantasia, Kilauan emas, semuanya hanyut dan tenggelam. Mengapa kita perlu meniru cara hiburan yang di tunjukkan oleh barat, dengan tarian, fashion yang bertentangan dengan syarak, pergaulan bebas, dan sebagainya.
Saya amat berharap, agar pelakon dan pengarah serta penyanyi, agar sama-sama kita mencegah perbuatan pergaulan bebas, dakwahlah melalui bakat-bakat yang ada. Yang pandai berlakon, berlakonlah tentang dakwah, begitu juga penyanyi. Berilah hiburan-hiburan yang mendidik jiwa.
Saya yakin, kalau cerita best, boleh meletup juga insyaAllah.
Sebagai contoh, Pierre Andre buat film “Ustaz Mu Tunggu Aku datang”, tanpa sebarang pergaulan bebas, dan sarat dengan mesej dakwah secara santai dan sangat menarik. Ia tetap mendapat sambutan dan ramai juga yang berubah.
c) BANYAKKAN HIBURAN YANG BERUNSUR PENDIDIKAN
Dari kita banyak mengetengahkan hiburan yang sarat dengan pergaulan bebas, cinta, pergaduhan sini sana, mencarut dan sebagainya, saya cadang, agar banyakkan hiburan yang berunsur pendidikan dan dakwah.
Kerana BUDAYA islam yang paling agung ialah dakwah dan saling nasihat menasihati.
Tetapi, kadang-kadang, ada sesetengah orang mahu mengajak kepada kebaikan dengan cara yang salah. Contoh, pengarah dan pelakon yang nak mengetengahkan bahawa zina itu dosa, maka mereka pun lakonkan aksi atas katil(walaupun tak keterlaluan). Benda ini sangat salah.
Matlamat tak menghalalkan cara. Andai kita mahu lakukan sesuatu kebaikan, pastikan matlamatnya bertepatan dengan islam, dan caranya juga kena bertepatan dengan islam. Seorang ulama berkata:
إذا اختلط الحق والباطل غلب الباطل
"Jika bercampurnya kebaikan dan keburukan, maka, yang akan menang ialah keburukan”.
d) WAR-WARKAN ISU UMAT ISLAM YANG TERTINDAS AGAR TERSEBAR KESEDARAN
Saya juga mencadangkan agar artis-artis dan media-media masa agar sebarkan secara meluas apa yang terjadi pada palestin, Syria, rohingya, dan sebagainya.
Jika anda berbabakat dalam menyanyi, buatlah lagu tentang kemanusiaan ini. Jika anda berbakat dalam mengarah film dan berlakon, maka buatlah satu movie dan drama yang mengetengahkan isu umat dan kemanusiaan ini.
Agar ramai-ramai masyarakat tak lalai dan leka dengan kelebihan dan kesenangan yang ada. Agar kita semua dapat bantu mereka-mereka yang tertindas.
Saya memuji banyak artis dan pelakon yang tak putus-putus memberi kesedaran tentang isu ini seperti Faizal Tahir, Aizat, dan ramai lagi. Ia bukan hanya tugas penasyid sahaja, tetapi semua orang boleh menyumbang dalam segala bidang yang mereka mampu untuk memberi kesedaran pada masyarakat.
***
3)HARAPAN
Saya membuat artikel ini hanya satu tujuan. Agar pelakon, penyanyi, artis, dan individu yang terlibat dalam industry hiburan tanah air ini dapat menggunakan bakat dan kelebihan yang Allah bagi pada mereka untuk dakwah.
Saya mengaku, saya tak mampu nak berlakon, menyanyi, mengarah filem-filem, menjadi DJ radio, bahkan kalau saya nak buat semua itu pun, saya tak mempunyai dana yang cukup, kerana saya tahu ianya semua memakan kos yang sangat banyak, bahkan pembikinan film pun memakan jutaan ringgit.
Bayangkan, bila orang-orang famous ni berhijrah kepada kebaikan, alangkah ramanya pengikut mereka yang turut berhijrah ke arah kebaikan.
Hamzah Abdul Mutalib, ketika beliau masuk islam, ramai orang quraisy turut masuk islam. Kerana Hamzah sangat famous di kalangan quraisy dengan kepimpinannya.
Tika Umar masuk islam, Khalid Alwalid masuk islam, Amru Al Asr masuk islam, mereka semua ni kiranya orang-orang besar musyrikin sebelum ini, tapi bila mereka masuk islam, mereka menjadi orang-orang besar islam dan manfaat mereka untuk islam sehingga sekarang tak boleh nafi.
Muhammad Ali, seorang peninju islam, ketika beliau masuk islam, ribuan pengikut beliau turut masuk islam.
Saya yakin, andai pelakon dan penyanyi serta public figure yang di kenali ramai di Malaysia ini berhijrah menjadi lebih baik dari hari ke hari, dan mengajak kepada islam, betapa besarnya manfaat untuk umat hari ini. Andai setiap media samada TV, radio, penerbit buku, surat khabar dan lain-lain mengetengahkan dakwah dan budaya ISLAM YANG SEBENAR secara berterusan dan konsisten, saya yakin, lama kelamaan, BUDAYA ISLAM kembali menjadi BUDAYA orang islam di Malaysia ini.
Wallahua’lam.
Moga bermanfaat.